pondělí 11. června 2012

Kožešinový průmysl v Polsku

Jak již možná víte, každý rok je zabito pro kožešiny desítky miliónů zvířat; zejména norci lišky, psi mývalovití a činčily. Zvířata zabitá pro kožešinu jsou ve většině případů zajata na farmách, kde musejí čelit velkému počtu nemocí, četným fyzickým zraněním a psychickým poruchám kvůli podmínkám, v nichž jsou zvířata držena dokud nejsou zabita elektrickým proudem, otrávena nebo zplynována atd.

Jednou zemí, ve které se chová nejvíce zvířat pro jejich kožešinu je Polsko. Polsko se v poslední době stalo jedním z obrů v produkci kožešin, a je velice pravděpodobné, že jeho vývoj se bude ubírat stále tímto směrem. Na polském území je asi 750 kožešinových farem. Mnohé z farem jsou malé, ale některé farmy jsou továrnami na kožešiny, kde je zajatých i desetitisíce zvířat. Jedním z důvodů, proč se v Polsku situace ubírá tímto směrem je, že podnikatelé z tohoto odvětví stěhují své podnikání do Polska, poněvadž polské předpisy jsou velmi umírněné, a kontroly vzácné a těžko efektivní. Tamní kožešnické lobby vede k absurdním situacím, jako je odebrání norka amerického se seznamu cizích druhů (norci velmi často utíkají z farem, přičemž vytlačují/vytlačili původní norky evropské (i u nás)).



Jak to vypadá na polské kožešinové farmě můžete shlédnout na přiloženém videu.

Odpovědí na situaci, která se odehrává v Polsku je založení Koalice pro zákaz chovu tzv. kožešinových zvířat v Polsku, jejímž jasně definovaným cílem je samozřejmě zákaz chovu tzv. kožešinových zvířat v Polsku. Webové stránky této koalice najdete na http://antyfutro.pl/, na facebooku pak zde https://www.facebook.com/antyfutro.

V České republice vede kampaň Proti srsti - která má za cíl zákaz chovu tzv. kožešinových zvířat v ČR - organizace Svoboda zvířat. Stránky této kampaně, kde mimojiné můžete získat petiční archy, najdete na http://www.protosrsti.cz/ .