čtvrtek 19. dubna 2012

27 let od osvobození Britches

Uplynulo již 27 let od doby, kdy byl společně s dalšími skoro tisíci zvířaty osvobozen opičák „Britches“ z kalifornské univerzity v Riverside. Britches byl hned po narození odtrhnutý od svojí matky a zavřen do strohé kovové klece, kde měl v izolaci strávit měsíce, dokud by byl pro výzkum potřebný. Po skončení výzkumu měl být zabit.

Výzkumníci Britchesovi sešili oční víčka silnými nitěmi, a k jeho hlavě připoutali sonarové zařízení vydávající neustálý zvuk pískání. Během výzkumu se Britches stával neurotickým, trpěl křečemi svalů po celém těle, zoufale svíral své tělo a hlasitě naříkal.

Utrpení způsobené Britchesovi bylo obhajováno pomocným slepým lidem, přestože bylo jasné, že se Britches nemohl rozvíjet jako normální slepé dítě, a to nejen kvůli děsivým podmínkám, v nichž byl držen. Výzkumníci po odhalení tohoto výzkumu řekli, že se cítili být zatěžováni slepými dětmi. Grant Mack, bývalý prezident Amerického koncilu slepých označil tento výzkum za „jeden z nejodpornějších a chorobně pomýlených zbytečností, o kterých jsem kdy slyšel.“.

O osvobození Britchese a šíleném výzkumu byl natočen a publikován krátký film s názvem „Britches“. Film můžete shlédnout níže.