neděle 5. února 2012

Řecká vláda zakazuje vystupování zvířat v cirkusech

Jak již bylo zmíněno v článku "Možné omezení či zákazy používání zvířat v cirkusech ", v několika zemích po celé Zemi se v současné době projednávají nebo byly přijaty opatření a zákazy vystupování zvířat v cirkusech.

Teď přicházejí velmi pozitivní zprávy z Řecka, kde na základě kampaně organizace Animal Defenders International (ADI) a řecké organizace Greek Animal Welfare Fund (GAWF) - opírajíce se o více než 50 místních skupin na ochranu zvířat po celém Řecku, řecká vláda zakazuje používání všech zvířat v cirkusech. Řecko je tak první zemí v Evropě, která zakázala používání všech zvířat v cirkusech a obdobných produkcích.

Tim Phillips z ADI - který zahájil kampaň "Stop Circus Suffering" (Stop cirkusovému utrpení) v Řecku v roce 2006 - řekl: "V cirkusech v Řecku jsme byli svědky hrůzného utrpení. Vzpomínám na živobytí hrochů v malé, špinavé kleci na zadní straně kamionu s páchnoucím bazénem sotva větším než vana na válení se. Toto je velký den pro ochranu zvířat v Řecku a samozřejmě v Evropě..."

Mezi další evropské země, které přijaly nebo projednávají různá opatření patří Rakousko, kde je zakázána drezura tzv. volně žijících zvířat (kočkovité šelmy, velbloudi, sloni, medvědi aj.) v cirkusech, Německo, kde je projednáván zákaz vystupování volně žijících zvířat v cirkusech a Portugalsko, Dánsko a Chorvatsko, kde se projednávají opatření směřující k zákazu nebo postupnému ukončení používání volně žijících zvířat v cirkusech.

Velká Británie je pak nyní pod značným tlakem, aby zavedla zákaz používání volně žijících zvířat v cirkusech, který byl odhlasován drtivou většinou poslanců zadní levice v loňském roce.

První zemí na světě se zákazem vystupování všech zvířat v cirkusech byla Bolívie.