středa 22. února 2012

Avon testuje na zvířatech

„V červnu roku 1989 se stala společnost Avon prvním velkým výrobcem, který přestal trvale používat testovaní nezávadnosti svých výrobků na zvířatech. Společnost Avon netestuje složení výrobků na zvířatech ani toto pro ni nedělá nikdo jiný.“

Navzdory tvrzení mnoha velkých kosmetických společností, v nichž uvádí, že netestují na zvířatech, spotřebitel nemá žádnou jistotu pravdivosti těchto tvrzení. Pokud kosmetická společnost prohlašuje, že na zvířatech netestuje, může se jednat o marketingovou strategii. Je jisté, že žádná kosmetická společnost v Evropě netestuje své finální produkty na zvířatech, především proto, že v Evropské unii byl již v roce 2009 přijat zákaz testování finálních produktů na zvířatech, avšak jakým způsobem byly otestovány kosmetické složky, není jisté.

Nové tzv. inovativní složky byly otestovány na zvířatech a není tajemstvím, že jsou tyto složky používány velkými kosmetickými společnostmi, přesto některé velké kosmetické společnosti uvádí, že na zvířatech netestují nebo nepoužívají složky otestované na zvířatech někým jiným. Jednou z těchto společností byla Avon. Avon dlouho dobu působila svými prohlášeními o netestování na zvířatech velmi důvěryhodně, nicméně Uncaged (jedni z předních odborníků přes testování na zvířatech) donutili Avon odstoupit od falešných tvrzení, že netestuje na zvířatech. Dokonce již na svých globálních webových stránkách Avon přiznala, že provádí testy toxicity na zvířatech. 

„Některé vybrané produkty mohou ze zákona v několika málo zemích podstoupit další bezpečností testování, které potenciálně zahrnuje testování na zvířatech, podle směrnice vlády nebo agentury zdraví.“...pokračování... „V roce 2011 Avon nabízel zhruba 9000 výrobků ve více než 100 zemích světa, a v tomto roce bylo méně než 0,3% z těchto produktů testovaných na zvířatech podle směrnic zákona v několika málo zemích.“

Jen toto přiznání se týká utrpení a smrti tisíců zvířat v různých testech toxicity.

Uncaged Avon vysvětlila, že jejich odmítání zastavit testování na zvířatech je kvůli jejich touze mít možnost začlenění nových chemických látek do svých produktů, protože se domnívají, že inovace bude maximalizovat jejich zisky.

Vzhledem k tomu, že miliony lidí tvrzení Avon o netestování na zvířatech, ani jejich zaváděním u někoho jiného věřilo je pravděpodobné, že se jedná o multimilionový podvod.

Avon nyní na svých globálních webových stránkách (dnes již i českých) prohlašuje a uklidňuje spotřebitele, že se snaží omezit testování na zvířatech na minimum, podporuje welfare zvířat apod., což je další typická marketingová strategie pro kosmetické společnosti, které testují na zvířatech.

Zdroj:  http://www.avoncosmetics.cz/PRSuite/faq.page, http://www.uncaged.co.uk/news/2012/avon.htm, http://avoncompany.com/corporatecitizenship/corporateresponsibility/resourcecenter/policies_and_procedures/animal_welfare.html

Kosmetické produkty a čistící prostředky pro domácnost netestované na zvířatech a dostupné v ČR najdete na www.netestovanonazviratech.cz.

Většina lidí netuší, že ačkoliv v Evropské unii platí zákaz testování kosmetiky na zvířatech, výrobky mohou být stále testovány na zvířatech mimo Evropu a do Evropy pak dováženy a prodávány. Zákaz dovozu a prodeje takové kosmetiky by měl začít platit v roce 2013. Nicméně nyní hrozí odsunutí tohoto termínu, a tisíce zvířat se tak ocitají v ohrožení. Více informací na www.svobodazvirat.cz/novinky/kdy-evropa-konecne-zakaze-krutou-kosmetiku.htm a www.pokusynazviratech.cz/projekty/obeti-krasy/reknete-ne-krute-kosmetice-v-evrope.htm.

Pokud jste tak ještě neučinili, podepište petici za zachování termínu zákazu prodeje kosmetiky testované na zvířatech v Evropské unii! Petice má téměř 156tis. podpisů, přidejte k ní i ten Váš na www.nocruelcosmetics.org/sign_up.php?lang=czech-republic!