sobota 29. října 2011

Petice za finské aktivisty

Aktualizace 20. listopadu 2011: Will Potter na blogu Green Is The New Red informuje, že Karry Hedberg a Saila Kivelä z finské organizace Oikeutta Eläimille (Spravedlnost pro zvířata) byli u soudu zproštěni obvinění z „pomluvy s přitěžujícími okolnostmi“ za přihlášení se k participaci na natáčení podmínek prasat ve finských prasečích koncentrácích. Více informací na http://imcmedia.cz/?p=2217.

V roce 2009 finská organizace Oikeutta Eläimille (Spravedlnost pro zvířata) publikovala své vyšetřování průmyslu chovu prasat. Třicet prasečích farem bylo zdokumentováno a videa a fotky se objevily v celostátních médiích. Šetření zažehlo velkou debatu o tom, v jakých podmínkách jsou prasata na farmách držena a také o tom, jak bychom se měli chovat ke zvířatům. Co je zvláštní, úřady neobvinily farmáře z týrání zvířat, ale obžalovaly účastníky a účastnici vyšetřování.Více o celé kauze na imcmedia.cz/?p=2023#more-2023.

Ve Finsku nyní probíhá petice za stáhnutí všech obviněních, můžete ji podepsat na www.adressit.com/sikatiloilla_kuvanneet_vapaiksi_kaikista_syytteista.

Etunimi - jméno
Sukunimi - příjmení
Paikkakunta - město
Maa - vyberte Tšekki
Sähköpostiosoite - mailová adresa
Näytetäänkö... - Chcete aby se vaše jméno ukázal všem? (Kyllä - ano, Ei - ne)
(Sähköpostiosoitettasi ei näytetä ... Váš email nebude předán nikomu jinému)


Záběry z chovů můžete shlédnout níže.



GoVeg.cz - web o veganství

pondělí 17. října 2011

Zabíjení klokanů v Austrálii

I přes povzbudivé zprávy, že výrobci fotbalových náčiní přecházejí od používání klokaní kůže, všechny čtyři hlavní společnosti (Adidas, Nike, Puma a Nike) ji stále používají. Napište těmto společnostem, aby se vydali směrem do budoucnosti bez krutosti, prostřednictvím následujích stránek, kde naleznete adresy kam svou žádost zaslat (využijte navrženého dopisu/emailu nebo napište vlastní): savethekangaroo.com/kickcrueltyout/.

Co by jste měli o vybíjení klokanů vědět?

Austrálie každoročně vyváží přibližně 3 milióny kusů klokaní kůže (v hodnotě více než 12 miliónů Eur) do Evropy a USA. Drtivá většina klokaní kůže se používá k výrobě kopaček, fotbalových míčů, některá se používá do golfových rukavic, baseballových rukavic a dalších sportovních náčiní.

Vybíjení klokanů v Austrálii je v současné době největší masakr suchozemských volně žijících zvířat na Zemi. Pro rok 2011 australská vláda stanovila kvótu 3,7 miliónů klokanů.


Oficiální čísla nezahrnují mláďata klokanů, která nejsou využita ani na maso a ani pro kožedělný průmysl, ale jsou prostě odpadem.

Způsob a průběh lovu klokanů

Klokani jsou za burácejících motorů a oslepujících reflektorů naháněni v noci v rozsáhlém vnitrozemí, míle od civilizace a mimo zrak veřejnosti. Když jsou dopadeni, jsou zasaženi kulkou do hlavy. Často lovci klokana netrefí do hlavy, ale střelí ho do hrdla, krku nebo mu ustřelí čelist.

Australská RSPCA vydala zprávu, která dospěla k závěru, že přinejmenším 100 000 klokanů není zabitých každý rok tzv. humánně, to jest střelou do hlavy, ale připustila, že číslo je úmírněný odhad, protože nebere v úvahu nevyčíslitelné množství zraněných zvířat, která uniknou a umírají pomalou a bolestivou smrtí na střelná zranění.

Pokud je zastřelena dospělá samice, je pravděpodobně, že u sebe bude mít dvě děti: miminko ve vaku a dospívající se pohybuje při ní. První co udělají lovci poté co přijdou k zastřelené matce je, že vytáhnou drobné mládě z jejího vaku a rozšlápnou ho nebo ho vyhodí je tak na zem, kde ho ponechají kruté smrti. Starší mládě zběsile uteče od zastřelené matky, a umírá osaměle hladem, nachlazením nebo bude uloveno predátory.

Průmysl a jeho zákazníci odmítají diskutovat o tom, co se děje s mláďaty se svědomím, že veřejnost by byla šokována. Předpokládá se, že každý rok asi milion mláďat a na matce závislých dospívajících je zabitých lovci.

Obhajování lovu

Australská vláda, spolu se zemědělci a průmyslem obhajují lov klokanů tím, že jsou škodní, jako mor, ničí životní prostředí nebo tím, že se lovem udržují stavy klokanů. Nicméně jsou to mýty.


Klokani nejsou škodní:

Čtyřletou studií CSIRO (Commonwealth Scientific & Industrial Research Organisation) bylo zjištěno, že 95% pšenice klokani nikdy nenávštivili. Přesto zemědělci a australská vláda stále označuje klokany za škůdce, kteří ničí pšenici.

Šestiletá studie Dr. Steven McLeoda (zemědělství Nový Jižní Wales) - největší jaká kdy byla provedena - zkoumala, zda klokani rudí mají vliv na chov ovcí. Studií bylo zjištěno, že nedochází k rivalitě o jídlo mezi ovcemi a rudými klokany, a že přítomnost klokanů nemá negativní dopad na počet narozených jehňat na stádo, ani jeho velikost - a to i v období sucha.

Klokani nejsou jako mor:

Ve skutečnost má Austrálie nejhorší přírodní rekord - Šest druhů klokanů již je vyhubeno, s dalšími čtyřmi vyhubenými druhy na australské pevnině, a 17 druhů je zařazených jako ohrožených nebo zranitelných. Rudí klokani jsou zvláště ohroženi, a nyní jsou zabíjení v poměru třikrát vyšším, než je jejich reprodukce. V roce 1960 byl průměrný věk rudých klokanů 16 let, dnes 2 roky.

V současnosti může být v Austrálii méně než 25 milionů klokanů, což je o více než 32 miliónů klokanů méně než v roce 2001, kdy v Austrálii žilo přes 57,4 miliónu klokanů. Od roku 2009 poklesly počty klokanů o téměř 1,9 miliónu, a znepokojivý pokles byl zaznamenán u všech čtyř druhů klokanů, kteří jsou loveni.

Oficiální kvóta ignoruje úmrtí mláďat, úmrtí na silnicích, nelegální a nekomerční zabíjení. Roční počet mrtvých tak může dosáhnout až 10 miliónů jedinců - zjevně neudržitelné.

Lovem se neudržují početní stavy:

Masakrování klokanů ničí přirozený proces výběru. Opakované zabíjení alfa samců, jež jsou největší a nejschopnější zvířata, která jsou cílem průmyslu kvůli jejich velké kůži, znamená, že mladá, slabší zvířata jsou ponechána množení, čím je oslaben genofond.

Alfa samci jsou zpravidla také těmi, kteří pravděpodobně přežijí období sucha, která si mohou vyžádat vymření až poloviny populace.

Klokani neničí životní prostředí:

Klokani jsou nedílnou součástí životního prostředí Austrálie. Vyvinuli se v harmonii s křehkou krajinu a často nepřátelským počasí. Ničení životního prostředí pochází od 160 miliónů ovcí a tzv. dobytka (z chovů těchto zvířat).

Co se dá dělat?

- zašlete dopis z úvodu článku

- nejezte klokaní maso a nenoste věci z klokaní kůže

- můžete také apelovat na restaurace a obchody, aby opustili od prodeje produktů z klokanů

- řekněte svým známým o této krutosti, a zkuste je odradit od nakupování produktů z klokanů, a poproste je o zaslání dopisu z úvodu článku


Zdroj: http://savethekangaroo.com/background/index.shtml, http://savethekangaroo.com/background/background-myths.shtml, http://www.prijatelji-zivotinja.hr/index.en.php?id=60

neděle 9. října 2011

Pokusy Franka Ervina

Na přiložených fotkách, které získala organizace PETA, jsou opice, které údajně zemřely při krutých experimentech Franka Ervina na fetální alkoholový syndrom.


Frank Ervin je vivisektor z McGill University, který pracuje v Behavioral Sciences Foundation/Primate Resources International na karibském ostrově Sv. Kryštof, kde jsou lovci placeni za odchyt kočkodanů, kteří končí uvěznění v laboratořích. Mnoho z těchto opic je zavřených do dřevěných beden, a jsou poslané na děsivou cestu ve tmě nákladových prostor letadel do USA a jiných zemích, aby byly mučené a zabité při pokusech.


Jedním nákupčích opic ze Sv. Kryštofa je Aberdeen Proving Ground, jež trápí opice při krutých a zastaralých chemických cvičeních. Můžete pomoci zastavit tohle mučivé cvičení a zabránit Ervinovi, aby profitoval na těchto krutých experimentech tím, že z následujících stránek zašlete protestní dopis (email) - https://secure.peta.org/site/Advocacy?cmd=display&page=UserAction&id=3813.

Zdroj: http://www.peta.org/b/thepetafiles/archive/2011/10/07/monkey-tormentor-thinks-more-should-suffer.aspx

úterý 4. října 2011

Šimpanzi z pokusných laboratoří

Sedm šimpanzů, kteří byli celý život (více než 40 let) zneužívaní při testování vakcíny proti hepatitidě bylo před třemi lety přemístěných do Chimpanzee Sanctuary (útulek pro šimpanze), jež se nachází v Cle Elum ve státě Washington v USA.

Útulek je provozován díky soukromým dárcům, a tyto dary nyní vytvořily něco nového pro šimpanze (viz. video níže).



Nedávno také po třiceti letech spatřili poprvé v životě slunce šimpanzi, kteří byli kdysi zneužívaní v laboratořích rakouské firmy Immuno AG, při pokusech, kdy byli infikovaní HIV a žloutenkou (viz. video níže).



Jaké to je v laboratořích v nichž bývají zajati šimpanzi můžete vidět níže.



V Evropské unii jsou již pokusy na lidoopech za tímto a podobným účelem zakázány, nicméně jiná zvířata mohou být takto trápena. V USA se v současné době debatuje o pokračování či nepokračování prováděný pokusů na lidoopech.

Pokusy nejen na šimpanzích doprovází kontroverze, to jak vědecky, tak eticky. Vědci rádi uvádí, že nemoci, které jsou u zvířat v laboratořích vyvolávány jsou stejné jako lidské, na druhou stranu však rádi uvádí, že bolest, jež doprovází vyvolanou nemoc u zvířat, není taková jako lidská.

Zeptejte se experimentátora, proč dělá testy na zvířatech. Odpověď zní: "Protože zvířata jsou jako my." Zeptejte se experimentátora, proč je morální v pořádku dělat pokusy na zvířatech. Odpověď zní: "Protože zvířata nejsou jako my." - Charles R. Magel

Tento rozpor jde také zohlednit např. při pokusech, kdy vědci obden dávají dávku LSD potkanům, čím se prý snaží u potkanů vyvolat lidskou schizofrenii. Vědci vám při těchto pokusech budou tvrdit, že po určité době každodenního podávání LSD potkani vykazují stavy, které se vyskytují u lidí ze schizofrenií, pokud však dojde na etickou otázku, jak strašné to musí být pro potkany trpět schizofrenií nebo obden dostávat silnou dávku LSD, vědci odpoví, že to není jako u lidí.