pondělí 18. dubna 2011

Norsko směřuje k zákazu kožešinových farem

- 300 farem s norky a liškami bude uzavřeno v případě, že konečné hlasování o zákazu kožešinových farem v norském parlamentu bude úspěšné.

- Norská Labouristická strana, která je většinová ve vládě, podpořila zákaz 170 hlasy ve prospěch a 125 proti.

- Tamní aktivisté za práva zvířat oslavují tento výsledek jako kýžený během tříleté kampaně.



Za poslední tři roky norská organizace Network for Animal Freedom, společně s norskými médii, odhalila chov tzv. kožešinových zvířat, ukazovala zvířata v kleci, která trpí otevřenými ranami, oční infekcí, amputací končetin; a hnijící těla mrtvých zvířat v klecích. Během této doby, polovina tamních kožešinových farem byla uzavřena a veřejné mínění se změnilo díky zveřejňování postupných rešerší.

Jedním z velkých úspěchů kampaně byla změna v postoji většinové Labouristické strany, která se nyní přiklání k uzavření kožešinových farem. Na posledním sjezdu Labouristické strany, 170 delegátů hlasovalo pro zákaz chovu tzv. kožešinových zvířat, zatímco menšina (125 delegátů) hlasovala pro jejich pokračování. S rozhodnutím se ztotožňuje i norský premiér Jens Stoltenberg, který byl dříve proti zákazu.

Labouristická strana, která získala nejvíce křesel v posledních volbách v roce 2009, v současnosti tvoří koaliční vládu se Socialistickou levicovou stranou, která je ve prospěch uzavření kožešinových farem již 10 let, a strana Centrum nebo Agrárníci jsou proti zákazu.

Mluvčí kožešinového průmyslu nazvala toto rozhodnutí za nešťastný den, nejen pro průmysl, ale také pro většinu vládnoucí strany, a lituje, že Labouristická strana se obrací zády k zemědělcům.

(Na videu v textu jsou poslední zveřejněné záběry z norských farem.)

Krátký dokument o norských kožešinových farmách můžete vidět na vimeo.com/17416688.

Zdroj. http://www.animalequality.net/news/norway-point-banning-fur-farms

sobota 16. dubna 2011

Otevřená záchrana tří slepic ve Španělsku a třinácti v Čechách

4.4. 2011 se pěti aktivistům, převážně aktivistkám, ze španělské organizace Igualdad Animal podařilo zachránit tři slepice z jednoho španělského velkochovu, kde se nachází přes 200 000 zvířat uvězněných v bateriových klecích. Zachráněné slepice jsou nyní v novém domově, kde budou žít bez vykořisťování a podle jejich potřeb a zájmů.


Igualdad Animal dokumentuje při záchranách i to, co se děje uvnitř těchto velkochovů. Záběry z nich, včetně záchrany slepic, naleznete na www.flickr.com/photos/igualdadanimal/sets/72157626360085605/.

Tato záchrana byla provedena ve velkochovu s bateriovými klecemi podobné tzv. "obohaceným" klecím, které budou povinné od roku 2012 v celé Evropské Unii.

V České republice dělá stejné záchrany Michal Kolesár. V nedávné době se mu podařilo uskutečnit již 20 záchranu při které bylo 13 slepic zachráněných ze zbytečného trápení a násilného zabití. Slepice byly převezeny do nového, bezpečného domova, kde budou v trávě, na slunci a čerstvém vzduchu. Budou moci roztáhnout křídla a běžet a slabší budou mít možnost uniknout silnějším.


Fotografie z této záchrany najdete na michalkolesar.net/?p=4262. Všechny otevřené záchrany provedené Michalem Kolesárem naleznete na michalkolesar.net/?cat=8 a michalkolesar.net/cpg/index.php?cat=4.

středa 13. dubna 2011

Vybíjení tuleňů v Kanadě

Přes všechno úsilí aktivistů na ochranu zvířat a dalších miliónů zainteresovaných ukončit komerční lov tuleňů v Kanadě, kanadská vláda nehodlá nic ukončit a znovu letos začala masakrovat tuleně.

Co je ještě horší, i navzdory oslabenému trhu s výrobky z tuleňů, kanadská vláda navýšila kvótu pro lov tuleňů na 468 200, což je o 60 000 tuleňů více než v loňském roku. V loňském roce kanadská ministryně rybolovu Gail Shea stanovila kvótu na 330.000, ale lovci nakonec zabili přes 66 000 tuleňů.

V důsledku klimatických změn navíc dochází v Kanadě k velkému tání ledu, což spolu s letošním vybíjením tuleňů, může mít za následek smrt až 80% letos narozených tuleňů.

Podivné je, že kanadská vláda navyšuje kvóty pro lov tuleňů od doby, kdy byl v Evropské Unii přijat zákaz obchodování s výrobky z tuleňů. Jakoby tohle měla být jaká si odplata kanadské vlády - v níž jsou rukojmí bezbranní tuleni - za to, že se ochráncům zvířat a milovníkům tuleňů podařil prosadit právě tento zákaz.

Excesů se před přijetím zákazu obchodu s výrobky z tuleňů kanadská vláda dopouštěla již v minulosti. Bezprostředně po přijatém zákazu v Evropské Unii, kanadská guvernérka na protest snědla syrové tulení srdce a za nedlouho poté si celá kanadská vláda nechala naservírovat tuleně na talíř.

Smutné záběry z letošního komerčního vybíjení tuleňů v Kanadě, můžete zhlédnout níže.

Další informace na www.svobodazvirat.cz/novinky/opet-nastal-cas-lovu-tulenu.htm nebo www.hsi.org/issues/protect_seals/.

čtvrtek 7. dubna 2011

Velká Británie směřuje k zákazu používání volně žijících zvířat v cirkusech

Organizace Animal Defenders Intenational (ADI) nedávno zveřejnila záběry, kde je brutálním způsobem ubližováno slonici Anne v britském Super cirkusu Bobbyho Roberta. Na zveřejněných záběrech je vidět, jak Anne, které je už 59 let a trpí hroznou artritidou, je bita celkem 48 údery do hlavy a jiných částí jejího těla. Více řekne následující video.



Po těchto šokujících záběrech, nyní přichází dobrý plán britské vlády - zakázat používání volně žijících zvířat v britských cirkusech. Podle Daily Express je ministryně životního prostředí Velké Británie Caroline Spelman v posledních fázích zavedení tohoto zákazu.

Caroline Spelman řekla, že nutit slony, tygry, lvy, velbloudy a další volně žijící bytosti provádět triky pro veřejnost je v moderní Británii špatné.

Britští úředníci ministerstva životního prostředí teď pracují na detailech, aby zajistili, že zákaz nebude v rozporu s evropskou legislativou.

Již minulý rok v březnu zveřejnila Animal Defendres Intenational výsledky svého průzkumu, které ukázaly, že celých 94% z 10 576 dotázaných občanů Velké Británie chce, aby byl ve Spojeném Království přijat zákaz používání volně žijících zvířat v cirkusech.

Anne už je dnes osvobozena z rukou svých otrokářů, jak můžete vidět na videu níže.



Zdroj: http://www.dailyexpress.co.uk/posts/view/238387/Wild-animals-will-be-banned-from-circus/

http://www.ad-international.org/animals_in_entertainment/go.php?id=2075&ssi=10

http://www.ad-international.org/animals_in_entertainment/go.php?id=1809&ssi=10