středa 30. března 2011

Igualdad Animal zdokumentovala zabíjení norků na kožešinových farmách ve Španělsku

24. března 2011 se podařilo aktivistům z vyšetřovacího týmu španělské organizace Igualdad Animal poprvé zdokumentovat zabíjení norků na kožešinových farmách ve Španělsku, na jedné z největších farem - Eurozelfur, která se nachází v Carral. Aktivisté pořídili záběry pomocí HD kamery a skryté kamery.


Animal Equality films the gassing of minks in Spain from Igualdad Animal on Vimeo.

Na záběrech jsou zaměstnanci farmy, kteří násilně vytahují norky z klecí a násilně je házejí do plynových komor. I 7o norků je nacpáno do jedné komory.

Včetně těchto záběrů, Igualdad Animal zveřejnila pořízené snímky z prosince loňského roku z farmy v Santa Maria de la Cabeza v Madridu. Na těchto snímcích jsou vidět těla udušených novorozených zvířat nashromážděných na podlaze. Některá zvířata nalezená na této farmě byla bez všech čtyř končetin, což je důsledek kanibalismu, ukázka extrémního utrpení, které musela zvířata prožívat po celý život v klecích.

Jen na španělských farmách je každý rok zabito v plynových komorách  více než 300 000 norků. Smrt těchto zvířat při vdechování oxidu uhelnatého nebo uhličitého je mučivá. Zvířata mohou trpět záchvaty po dobu delší než 12 sekund, a pak se zhroutí. Oxid uhličitý je dráždivý, a jako oxid uhelnatý, způsobuje otoky a krvácení do plic. K tomu dochází, když jsou zvířata stále při vědomí.

Vyšetřovacímu týmu Igualdad Animal se také podařilo kontaktovat ex-zaměstnance jedné z těchto kožešinových farem. Ve své výpovědi uvádí, že často norci uvnitř plynových komor zůstávají na vrchu jiných zvířat a nezemřou úplně. Někteří zůstávají v bezvědomí, ale živý, zatímco jsou stahováni z kůže.

Tato hrozná smrt je konečnou pro zvířata, která utrpěla život plný strádání, stresu a bolesti. Celé dění na kožešinových farmách zdokumentovala Igualdad Animal během dvou-letého šetření, které bylo provedeno téměř na všech farmách ve Španělsku. Více na  Granjadevisones.es.

Zdroj. http://animalequality.net/news/animal-equality-records-killing-minks-one-biggest-fur-farms-spain

neděle 27. března 2011

Leták - kožešinové farmy

Můžete si stáhnout nový šesti stránkový leták (informační materiál) o kožešinových farmách. Stahujte na stránkách uloz.to nebo na pdfcast.org. Leták je v PDF a je volně šiřitelný.

Pro zobrazení ve skutečném formátu nutno stáhnout z uloz.to

sobota 26. března 2011

Mulesing, mrzačení ovcí v Austrálii

Většina ovčí vlny na světě pochází z Austrálie. Nejčastěji jsou pro vlnu v této zemi chované ovce plemena merino, které jsou specificky chované tak, aby měly vrásčitou kůži, což znamená více vlny na zvíře.

Nepřirozená přemíra vlny způsobuje mnoha ovcím kolaps a dokonce i smrt přehřátím během horkých letních měsíců, a vrásky shromažďují moč a vlhkost. Vlhkost přitahuje mouchy, které kladou vajíčka do záhybů kůže. Larvy vylíhlé z těchto vajíček způsobují ovcím ošklivou zánětlivou kožní chorobu zvanou myiáza.


Pro prevenci myiázy používají australští farmáři brutální metodu nazvanou "mulesing", při které jsou násilně svázaným a přivázaným ovcím ke kovovým tyčím bez jakéhokoli utlumení bolesti odřezávané velké kusy kůže od konečníku, nebo je infikovaná část kůže zasvorkována a čeká se až odumře a odpadne. Mulesing je velmi surový pokus, jak vytvořit kůži, která nebude přitahovat mouchy.


Mrzačení ovcí není jen velmi kruté, ale je to také neefektivní. Mnoho ovcí, které podstoupily zmrzačující mulesing, stále trpí bolestivou myiázou.

Pro představu, kvůli myiáze zemře každý rok v Austrálii přes 3 milióny ovcí. Mulesing tedy musejí podstupovat milióny ovcí.

Pomozte tím, že pošlete australským zákonodárcům výzvu toto děsivé utrpení ukončit na https://secure.peta.org/site/Advocacy?cmd=display&page=UserAction&id=3082.



Pomozte i tím, že nebudete kupovat a používat ovčí vlnu a produkty z ní vyrobené.

úterý 15. března 2011

Lov zvířat do pastí pro jejich kožešinu

Pokud si myslíte, že kruté ocelové čelistové pasti a jiné nastražené zařízení na zvířata jsou minulostí, zamyslete se znovu. Organizace na ochranu zvířat Born Free USA a Respect for Animals právě zveřejnily výsledky svého utajeného šetření, které ukazuje profesionální a rekreační lov divokých zvířat do pastí v USA. Děsivé záběry ukazují, jak zvířata šíleně trpí v pastích kvůli lidské dychtivosti po jejich kožešině, někdy celé dny než zemřou.

Rys červený je chycen do čelistové pasti v Mexiku.
© Born Free USA / Respect for Animals
Lovec zabíjí lišku drcením krku a hrudníku nohou v Pensylvánii v lednu 2011.
© Born Free USA / Respect for Animals
Ocelové čelistové pasti rozdrtí končetiny zvířat a jsou tak bolestivé, že zvířata někdy zmrzačí své vlastní tělo (např. amputací končetiny) ve snaze se osvobodit. Další pasti tzv. Conibear, drtí zvířatům krk a hrudník, přičemž tři až osm minut se v nich dusí. Zvířata chycená do pastí, které jsou nastraženy pod vodou, se topí mučivých devět minut. Plánovaná zvířata však nejsou jediná, která se chytí do těchto pastí. Born Free USA odhaduje, že jedna ze tří obětí jsou další zvířata, včetně mnoha opuštěních nebo ztracených psů a koček.

Jediným způsobem, jak zastavit toto utrpení je - nekupovat kožešinu zvířat a vše z ní vyrobené nebo ji obsahující. Pokud nosíte produkty ze zvířecích kožešin, toto video je pro vás: Trapping Investigation.

V Evropské Unii je lov zvířat pro kožešinu do pastí zakázán, ale s kožešinou z takto ulovených zvířat se zde může obchodovat.

O tom, že lov zvířat není v ČR minulostí, přestože je ilegální, se můžete dovědět na V Plzni našli lišku v železech.

Zdroj: http://www.bornfreeusa.org/a10a_victims.php

http://www.peta.org/b/thepetafiles/archive/2011/03/10/steel-jaw-traps-are-alive-and-mutilating.aspx

úterý 8. března 2011

Svoboda zvířat obnovuje kampaň proti cirkusům se zvířaty

Tisková zpráva o. s. Svoboda zvířat, Praha 8. 3. 2011

Občanské sdružení Svoboda zvířat pokračuje v kampani proti cirkusům se zvířaty a chce zásadní změny v této oblasti.

Kampaň má za cíl pomoci nejvíce postiženým druhům zvířat a změnit současný stav, kdy je možné v českých cirkusech chovat a používat volně žijící zvířata.

Všechna tato zvířata žijí ve špatných a nedůstojných podmínkách – prostory, ve kterých tráví většinu svého života, neodpovídají svojí velikostí jejich přirozeným potřebám, které mohou mít ve volné přírodě.

Zvířatům škodí i neustálý transport a velmi problematická je drezura a nucení zvířat k nepřirozeným činnostem a výkonům.

Svoboda zvířat proto považuje za důležité se této oblasti znovu věnovat a změnit současný nedobrý stav v českých cirkusech.

Současná legislativa týkající se cirkusů je nedostatečná a umožňuje cirkusům množit zvířata, jež by vůbec v podobných zařízeních neměla být chována,” řekl koordinátor kampaně Roman Rogner a dodal: “Za poslední tři roky se podle našich informací narodilo v českých cirkusech 13 lvů, 12 tygrů, 2 medvědi, 1 puma a další volně žijící zvířata. Považujeme za neudržitelné pokračovat v tomto trendu a chceme dosáhnout postupného zákazu chovu a používání těchto zvířat v cirkusech po vzoru Rakouska, Norska nebo dalších zemí a měst.

Více informací najdete na www.cirkusybezzvirat.cz.

Kontakt: cirkusy@svobodazvirat.cz

středa 2. března 2011

Mučení opic kvůli lidské obezitě

Shiva, mladá šestiměsíční opice, která má tělesnou hmotnost dvakrát vyšší než je pro ni přirozené, je společně se čtyřmi tisíci opicemi, většinou makaky rhehus, držena v laboratořích Oregonské univerzity pro zdraví a vědu (resp. v Oregonském národním centru pro výzkum na primátech - ONPRC), aby zde na ní byly prováděné barbarské pokusy, kterými údajně má být nalezena léčba, lék nebo prevence pro lidská civilizační onemocnění jako je obezita a sní spojená cukrovka.

Shiva - oběť pokusů obezity
Včetně Shivy, podstupuje pokusy obezity dalších asi 50 opic. Opice jsou při těchto pokusech zavřené většinou jednotlivě měsíce a roky v malých klecích, je jim odepřen pohyb, jsou každodenně vykrmované tučnou nezdravou potravou a trpí nadměrnou obezitou. Některé opice dostávají každodenní bolestivé dávky inzulínových injekcí, jiné mají ucpané tepny. Jedna z opic zemřela během pokusů na infarkt před pár lety v poměrně mladém věku. Tohle ovšem není vše, některé opice podstupují bolestivý bypass žaludku nebo jsou zabité za účelem zkoumání jejich mozku a slinivky.

Tyto nešťastné opice jsou mučené pro lidská civilizační onemocnění, která jsou do značné míry způsobená životním stylem některých lidí a jejich stravovacími návyky, což je zřejmé i ze slov „vědců“, kteří říkají, že opice vykrmili nezdravou potravou, aby na nich mohli testovat různé způsoby „léčby“.

Petici za ukončení těchto barbarských praktik můžete podepsat na http://www.change.org/petitions/stop-torturing-monkeys-for-human-obesity#?opt_new=t&opt_fb=t.

Šokující pokusy v ONPRC nebyly odhalené poprvé. Marc Bekoff, emeritní profesor ekologie a evoluční biologie na univerzitě v Coloradu, popsal ve své knize „The Emotional Lives of Animals“ (Emocionální život zvířat) pokusy, které byly prováděné na makakovi s číslem 14609 (pro „vědce“ jsou zvířata objekty, proto číslo). Tento makak byl 241krát od roku 1991 až do roku 2000 vystavěn vyvolávání ejakulace za pomocí elektrického proudu. Při pokusech byl samec makaka připoután k židli a do kovových pásků omotaných kolem jeho penisu byl pouštěn elektrický výboj, který vyvolával ejakulaci.

Další zjištění o životě opic držených v ONPRC přinesl americký aktivista za práva zvířat Matt Rosell, který zde byl v utajení zaměstnán od jara 1998 až po léto 2000 (více na http://zachrana-zvirat.blogspot.com/2009/02/oregonske-narodni-centrum-pro-vyzkum-na.html) nebo organizace PETA (People for the Ethical Treatment of Animals), která v ONPRC provedla čtyřměsíční rešerši v roce 2008 (více o rešerši PETA na http://www.peta.org/features/onprc.aspx).

Článek byl doplněn 7.3. 2011. 

Zdroj: http://www.huffingtonpost.com/marc-bekoff/fat-monkeys-and-fat-lies-_b_828493.html

http://www.nytimes.com/2011/02/20/health/20monkey.html?_r=1&pagewanted=1