pondělí 19. prosince 2011

Průmysl s močí březích klisen

Pravděpodobně je známé, že konjugované ekvinní estrogeny, které mohou být podávány ženám při hormonálních problémech (menopauza, osteoporóza), mohou ženám způsobit rakoviny prsu, rakoviny vaječníků, infarkt či mrtvici, avšak jakým způsobem jsou tyto estrogeny získávány už tolik známé není.

V Kanadě a USA za účelem získávání těchto estrogenů již ve 40. letech minulého století vznikl "Průmysl s močí březích klisen" (PMU - Pregnant-Mare-Urine industry). Konjugované ekvinní estrogeny jsou tak získávány z moči březích klisen.

Každý rok je desetisíce klisen v průmyslu s jejich močí uvězněných v otřesných podmínkách na farmách (velkochovech). Na farmách jsou klisny většinu svého života uvězněny v malých boxech, bez možnosti udělat více než krok či se otočit nebo si lehnout. Mívají odřeniny, otoky nohou, trpí nadměrnou nudou a stresem a mohou předčasně zemřít kvůli panujícím podmínkám na farmách.

Lehnout si je klisnám znemožněno kvůli gumovým sběračům moči, k nimž jsou klisny vždy po dobu jejich březosti připoutány, což je období přibližně od září do dubna.

Klisnám je na farmách někdy omezen i přísun vody, poněvadž klisny s menším přísunem vody mají větší koncentraci estrogenu v moči - a tudíž z nich majitelé farem mají větší zisky.

Klisny jsou na farmách každý rok násilně oplodňovány, a tak i mají každý rok hříbě po dobu osmi až devíti let jejich života. Když po osmi až devíti letech nejsou schopny reprodukce, jsou poslány na porážku na jatka. Za normálních okolností se přitom klisny dožívají 20 až 25 let. Životní cyklus klisen v průmyslu s jejich močí je tak velice podobný životnímu cyklu tzv. dojnic v mléčném průmyslu (dojnice jsou však vyčerpány o tři až čtyři roky dříve).

Hříbata narozená klisnám jsou pro průmysl jeho vedlejším produktem. Každý rok je proto desetitsíce hříbat poslaných do aukce. Velká část z nich poté končí na jatkách v Evropě či Japonsku.



Jaké jsou alternativy?

Existuje několik léčiv získaných z rostlin, jako je sója či mexické jamy, včetně:

Activella
Cenestin
Estrace
Ogen
Ortho-Est

Když je potřeba menšího množství estrogenu, přírodní estrogenní látky (fytoestrogeny skládající se z lignanů a isoflavonů) by měly být vzaty v úvahu. Tyto estrogeny mají přibližně 1/400 aktivity lidského estrogenu. Pokud je hladina estrogenů nízká, může požití těchto estrogenů vést ke zvýšení celkové aktivity estrogenu. Pokud je hladina estrogenů vysoká, fytoestrogeny mohou obsadit receptory a snížit jejich estrogenní aktivitu. Tyto sloučeniny mohou také snižovat hladinu cholesterolu.

Mezi potraviny, které mohou zvýšit hladinu estrogenů patří:

Soja a sojové produkty (sójové párky, sójové mléko, tofu, tempech, miso, apod.)
Proso
Ječmen
Lněné semínko
Čočka
Žito
Jetel
Ledvinové fazole
Lima fazole
Fenykl
Cizrna
Mrkev
Lilek
Dýňová semínka
Pšenice
Sezamová semínka
Zavařeniny
Rajčata

Mezi některé doplňky, které mohou stimulovat produkci estrogenu ve vaječnících patří:

Lněný olej
Kořen lékořice
Kořen Aletry léčivé
Ploštičník hroznovitý
Fenykl
Olej z pupalky dvouleté
Vitamín E (400 U)
Přípravek Dong Quai

Nedávná studie v American Journal of Epidemiology z Centra pro výzkum rakoviny na Havajských ostrovech ukázaly, že ženy, jejichž strava je bohatá na sójové výrobky mají pravděpodobnost vzniku rakoviny dělohy o polovinu nižší. K dostání je také Raloxifen, nový lék, který není estrogenní, ale působí na estrogenové receptory pro zvýšení hustoty kostí bez zvýšení rizika rakoviny.

Zdroje: http://www.celostnimedicina.cz/hormonalni-leky-v-menopauze-zvysuji-riziko-rakoviny.htm, http://eve.enviroweb.org/perspectives/pmu.html, http://www.aspca.org/fight-animal-cruelty/equine-cruelty/premarin.aspx, http://www.occupyforanimals.org/premarin.html, http://www.peta.org/tv/videos/animal-experimentation/786796342001.aspx, http://vitaminy.doktorka.cz/doplnky-vyzivy-pro-zeny/, http://fibromyalgik.webnode.cz/news/potraviny-s-vysokou-urovni-estrogenu-/