čtvrtek 8. září 2011

Zoologické zahrady

V poslední době se rozběhly zajímavé diskuse okolo zoologických zahrad, které více méně ukazují zoologické zahrady tak, jak je většina nechce vidět.

Online deník ekolist zveřejnil debatu "Zoo - kruté vězení, nebo spása ohrožených zvířat?", níž se zúčastnilo několik stran, včetně biologů, ředitelů/ředitelek zoologických zahrad a předsedkyně organizace na ochranu zvířat. Obzvlášť příspěvěk předsedkyně organizace Svoboda zvířata s názvem "Držením zvířat v zoo si člověk dokazuje svoji nadřazenost" si přečtěte a zamyslete se.

Dalších kriticku zoologických zahrad založenou na faktech si můžete přečíst na jejichpritel.blogspot.com/2011/07/proc-ne-zoologicke-zahrady.html.

Mimo tohoto, španělská organizace Igualdad Animal/Animal Equality zveřejnila rešerši, kterou provedla v největších španělských zoo. Vše o této rešerši najdete na spanishzoos.org. Na záběrech níže jedna z navštívených zoo, v Barceloně.


Barcelona Zoo (English) from Igualdad Animal on Vimeo.

Deprivace a frustrace ze stísněných prostorů (klecí, stěn, plotů) zoologických zahrad v kombinaci s nudou, častou osamělostí nebo naopak žádným soukromím, a každodenním komandováním a někdy i zneužíváním lidí, kteří by se o zvířata měli starat, způsobuje, že mnoho držených zvířat v zoo ztrácí rozum a dostává se do tzv. zoopsychózy. Zvířata se zoopsychózou se houpají ze strany na stranu celým tělem nebo hlavou, otáčejí se neustále dokola nebo běhají dokola a sem a tam po výběhu nebo kleci, otupěle koukají a v horších případech sebe poškozují.

Zkuste se před příštím zpříjemněním všedního dne procházkou po zoologické zahradě zamyslet nad tím, zda je to pro zvířata, která sledujete, taky tam příjemné. Zda by jste chtěli být na jejich místě a oni/ony na vašem?