neděle 25. září 2011

Řekněte Ne chovné farmě s bígly v Yorkshire

Začátkem září, podepsalo více než 28 000 lidí petici BUAV (Britská Unie za zrušení vivisekce) proti vybudování chovné farmy s bígly, která by měla být vybudována v britském Yorkshire, a jejímž budovatelem je společnost Bantin&Kingman (B&K). B&K se specializuje na chov zvířat a prodávání zvířat do vivisekčních laboratořích, farma v Yorkshire bude tedy výrobní linka na psy, kteří skončí ve vivisekčních laboratořích.

V červnu tohoto roku, námitky BUAV, jiných skupin na ochranu zvířat a tisíce lidí z řad veřejnosti zaplavily plánovací výbor (East Riding Council) ve snaze bránit žádost B&K, která byla následně zamítnuta. B&K se poté odvolala k plánovací inspekci. Nyní se ovšem BUAV dozvěděla, že případ byl předán do rukou státního tajemníka, což znamená, že plánovací inspekce již není tím, kdo rozhoduje. Plánovací inspekce však bude dělat další návštěvy v místě a připravuje zprávu pro státního tajemníka. BUAV má zajištěno, že její návrh, petice a všechny ostatní odvolání "budou vzaty v úvahu".

Pokud vám není lhostejný osud bíglů, a nestihli jste se zapojit do petice, můžete se zapojit proti výstavbě farmy formou zaslání dopisu nebo emailu státnímu tajemníkovi, se žádostí, aby odvolání B&K bylo zamítnuto. Adresu na níž můžete dopis nebo email zaslat naleznete na buav.org/article/832/buav-campaign-to-stop-beagle-farm-continues.

V roce 2010 bylo 5782 pokusů provedeno na 3727 psech ve Velké Británii. Psi v britských laboratořích jsou převážně používáni při toxikologických testech, které zahrnují otravy pro humánní i veterinární léčiva, tak pro zemědělské chemikálie. Psům jsou látky kapány do očí, jsou krmeni chemikáliemi a léky v kapslích, nebo jsou jim testované látky pumpovány přímo do žaludku skrze trubici strčenou do jejich úst. Při testech, jako jsou studie s infuzí, je psům testovaná látka celé hodiny čerpána přímo do krevního řečiště. Psi při testech mohou trpět nežádoucími účinky, které vedou k zvracení, průjmu, hubnutí, letargii a selhávání orgánů. Někteří psi mohou být na tom tak špatně, že buď zemřou nebo musí být předčasně usmrceni, psi, kteří přežijí jsou zabiti na konci testování a jejich těla a orgány se pitvají.