čtvrtek 29. července 2010

Vybíjení velryb na Faerských ostrovech

Jako každý rok v Dánsku na Faerských ostrovech ve městě Klaksvík probíhá zabíjení velryb. V tomto případě zabíjení kulohlavců černých. Tento lov je velmi krutý. Kulohlavci bývají doslova skalpováni zaživa, poté co je jim nůž vražen do hřbetu a část hřebu oddělena od těla. Další jedinci bývají zabiti bodáním do hlavy. Ještě předtím než začne toto krvavé šílenství, jsou kulohlavci pomocí lodí shromážděných do půlkruhu a hlasitým tlučeným kovovými předměty nahnáni do zátoky na mělčinu.

Letošní rok se proto Organizace Sea Seapherd Conservation Society rozhodla infiltrovat jednoho ze svých členů mezi domorodé obyvatele Faerských ostrovů, aby zdokumentoval vybíjení kytovců. Pro tuto misi byl vybrán Peter Hammarstedt, který se po mnoho let aktivně účastní kampaní organizace Sea Shepherd a je jejím členem.

Peter žil asi týden s ostrovany, než uslyšel v radio zprávu, že v Klaksvíku začíná vybíjení kulohlavců. Ihned po této zprávě se rozjel na místo dění a zdokumentovat nemilosrdné krveprolití. 19. července 2010 byl očitým svědkem zabití asi 236 kulohlavců. Mezi těmito kulohlavci byli samci, kojící matky, těhotné matky, dosud nenarozená mláďata, tak i mladiství.

Faerská vláda tvrdí, že smrt těchto velryb je rychlá a bezbolestná, ale Peterevo svědectví a pořízené záběry ukazují jinou realitu.

"Mláďata byla vyňata z matek a jejich těla nechali hnít v docích", řekl Peter, který fotogarfoval počet mrtvých mláďat a plodů. "Skupiny kulohlavců černých jsou silně matriarlchální. Nedovedu si představit, strach a paniku, jež musí tyto matky mít, když jsou jejich rodiny zničeny před nimi."

Vybíjení velryb na Faerských ostrovech je podobným krveprolitím, které se odehrává každý rok v japonské Tajdži. Hlavním rozdílem ale je, že na Faerských ostrovech existuje nejméně osmnáct různých zátok, kde toto probíhá.

Kulohlavci černí jsou klasifikováni jako "přísně chránení" v rámci Úmluvy o ochraně evropské fauny a flóry a přírodních stanovišť. Tím, že porážka pokračuje na Faerských ostrovech, se Dánsko dopouští nedodržování této úmluvy.

Zdroj: www.seashepherd.org

středa 28. července 2010

Bonsaj koťátka neexistují

V České Republice se právě objevily webové stránky, kde jsou nabízena tzv. Bonsaj koťata. Podívejte se na www.bonsajkotatka.cz. Koťata by měla být nasoukána do sklenic a jiných skleněných předmětů, s otvorem na dýchání, vylučování a potravu. V této podobě by pak měla sloužit jako dekorace např. obývacího pokoje (asi jako váza s květnou).

Neděste se ale! Není to tak, poněvadž celý tento děsivě vypadající obchod je podfuk! Žádná bonsaj koťata neexistují, jedná se totiž o tzv. HOAX. Bonsaj koťata jsou "jen" hodně špatným vtipem. Nicméně i tento hloupý vtip je trestným činem, poněvadž se tam jedná o propagaci týrání zvířat. Můžete tak podat trestní oznámení na tuto firmu nebo majitele stránek za propagaci týrání zvířat.

Tato zpráva slouží jako upozornění toho, aby jste nebyli děsivě oklamáni a nevěřili, že jsou takto koťátka ve skutečnosti prodávána. Žádná bonsaj koťata neexistují!

Katalánsko zakázalo býčí zápasy!

Katalánský parlament dnes schválil zákaz býčích zápasů v Katalánsku. Tento španělský region se tak stal prvním španělským regionem, který tak učinil. Zákaz vejde v platnost v roce 2012.

Hlasování se konalo na základě petice organizovanou španělskými aktivisty za práva zvířat. Petici požadující zákaz býčích zápasů podepsalo 180 000 lidí, kteří označili zápasy za barbarské a přežilé.

V hlasování v katalánském parlamentu 68 poslanců podpořilo zákaz, a 55 jich hlasovalo proti.

Příznivci býčích zápasů trvají na tom, že Corrida je důležitou tradicí, kterou je třeba zachovat. Nicméně i v Barceloně, kde je největší aréna, podpora býčích zápasů v posledních letech klesla.

Poněvadž byl odhlasován tento zákaz v Katalánsku, můžeme očekávat, že bude tímto ohrožena budoucnost býčích zápasů v celém Španělsku.

Zdroj: www.igualdadanimal.org

Není liška, jako liška

V rámci projektu Vixey, byl vydaný velmi obsáhlý článek v němž jsou shromážděny fakta, nejen o problématice chovu zvířat na tzv. kožešinových farmách, ale i trocha historie kožešinového oděvnictví a dnešní situace. Článek naleznete na www.vixey.cz/farmy.htm.

Krátce o projektu Vixey

Tento projekt, který se soustředí na ukončení chovu a zabíjení zvířat pro kožešinu je určitě nepřehlédnutelně ojedinělým. Jeho neodmyslitelnou součástí je totiž liška Vixey, podle jejíž jména byl nazván projekt. Liška Vixey byla zachráněna z jedné české kožešinové farmy, již jako malé liščí miminko, kterému bylo třeba pravidelně podávat tekutou stravu z láhve. Dnes je Vixey více než jeden rok, a má se čile k světu. Pokud by byla ponechána svému krutému osudu na farmě, dnes už by z ní byl vyroben jistě zbytný kožich, či posloužila jako doplněk v podobě kožešinového lemu a podobně. Fotky a videa s Vixey a více informací, samozřejmě najdete na webových stránkách, kde se nachází výše zmíněný článek.

úterý 20. července 2010

Pomozte podpořit přijetí zákazu kožešinového průmyslu v Izraeli

V Izraeli je v současné době projednáván zákon, který by zakazoval celý kožešinový průmysl. Izrael by se tak stal první zemí světa s podobným zákonem.

Izraelští zákonodárci jsou nyní vystaveni velkému tlaku ze strany zástupců kožešinového průmyslu. Nejaktuálnější informace hovoří o příbuzenském propojení člena Knessetu (zákonodárný orgán Izraele) s dánskou ambasadorkou. Dánsko (jeden z největších světových chovatelů tzv. kožešinových zvířat) proti schválení zákazu velmi tvrdě bojuje. Záběry z dánských kožešinových farem můžete shlédnout na www.youtube.com/watch?v=JcWx0Y4r1_s.

Je proto nezbytné, abychom dali izraelskému ministrovi obchodu vědět, že většina lidí na světě podporuje přijetí zákazu a že by měl odolat nátlaku ze strany krutého průmyslu. Prosíme přejděte na následující stránku www.svobodazvirat.cz/novinky/schvaleni-zakazu-kozesinoveho-prumyslu-v-izraeli-v-ohrozeni.htm a zalšlete protestní email nebo dopis.

čtvrtek 15. července 2010

Obchodbezkrutosti.cz

V České Republice byl otevřen nový internetový obchod, který všem návštěvníkum, možná i budoucím zákazníkům předsavuje, jak jednoduché je nakupovat bez toho, aby bylo jakémukoliv zvířeti ublíženo. V nabídce naleznete kosmetiku a čistící prostředky netestované na zvířatech, stejně jako vegetariánské a veganské dobrůtky, které si můžete za odměnu dopřát. Obchod naleznete na www.obchodbezkrutosti.cz.

úterý 6. července 2010

Konec lovu tuleňů v Kanadě pro rok 2010!

V tomto roce bylo nahlášeno „pouze“ 66.509 zabitých tuleních mláďat, což je o dost méně než kvóta pro odlov, kterou pro letošek stanovila ministryně Gail Shea na 330.000. Je to již druhý rok v řadě, kdy se počet zabitých tuleňů dramaticky snížil. V loňském roce bylo zabito přibližně 72.000 tuleňů.

Stále trvající nedostatek spotřebitelů dychtících po produktech vyrobených z tuleňů znamená, že bylo v letošním roce ušetřeno kruté a zbytečné smrti na 260.000 tuleních mláďat. Naneštěstí, vzhledem k nedostatku ledu na tuleních rodištích v zálivu Sv. Vavřince, statisíce mláďat zahynou, a to i přes snížení komerčního lovu.

Právě nyní je nejvhodnější doba pro kanadskou vládu, aby ukončila toto zbytečné zabíjení a začala pomáhat lovcům tuleňů s přechodem do jiného odvětví. Výsledky nejnovějšího průzkumu veřejného mínění uskutečněného agenturou Environics Research Group pro Mezinárodní fond pro blaho zvířat (IFAW) ukazují, že 79 % Kanaďanů by schválilo použití peněz odvedených na daních k postupnému zastavení lovu tuleňů a přechodu jejich lovců do jiných odvětví.

Kanadský senátor Mac Harb v červnu kritizoval kanadskou vládu za to, že je komerční lov tuleňů stále podporován, místo aby se pracovalo na poskytování alternativ. Kanada ovšem není jedinou zemí, kde je lov tuleňů v poklesu. Současná norská média hlásí, že i přes zvýšené dotace poskytované tomuto odvětví, letos lovila pouze jediná loď, a že i ta možná zastaví lov.

Počátkem jara byly uděleny pokuty a odejmuta licence jedné norské lodi lovící tuleně na základě šokujícího posudku vydaného inspektorem přítomným na palubě. Toto svědectví dokazuje hrubou nezpůsobilost, kruté praktiky zabíjení a strašné utrpení lovených zvířat.

Zdroj: www.protisrsti.cz