čtvrtek 9. září 2010

Každodenní hrůzy v laboratoři PLRS

Devíti měsíční utajenou rešerší organizace PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) bylo zjištěno, že psi, kočky a králíci jsou vystavováni hrubému a krutému zacházení, zanedbávání a mizerným podmínkám v pokusné laboratoři Professional Laboratory and Research Services, Inc. (PLRS), která se nachází na venkově v Severní Karolíně v USA.

V této laboratoři se provádějí testy toxicity za účelem účinnosti antiparazitálních přípravků proti blechám a klíšťatům pro psy a kočky a jiné testy pro farmaceutický průmysl. Laboratoř financují takové gigantické farmaceutické společnosti, jako je Bayer, Eli Lilly, Pfizer, Novartis, Schering-Plough (nově Merck), Sergeant's, Wellmark a Merial, tvůrce antiparazitálního přípravku Frontline.

Zvířata v PLRS jsou podrobována krutým a bolestivým testům. V jednom testu, který byl proveden pro významnou korporaci, jejíž výrobky jsou skladovány na pultech obchodů po celé USA, byla 57 kočkám na krk nanesena chemická látka, přičemž se zkoumalo její působení. Tyto kočky okamžitě trpěly trýznivými záchvaty, měly pěnu u úst, ztrácely zrak a trpěly krvácením z nosu a úst. Navzdory těmto nežádoucím účinkům, byly kočky vystavěny chemikálii znovu tentýž den. V jiném experimentu byli králíci nuceni opakovaně nosit na těle upevněnou kapsli v níž bylo umístěno tisíce klíšťat, poté byli zabiti.

Rešerše PETA odhalila laboratorní techniky, kteří nejen slovně napadali psy a kočky, zvířata, která trpěla neléčenou nemocí, zraněním, popáleniny, mnoho zvířat s poruchy chování vyplývajícího z úzkosti a nudy nebo zvířata obalená boláky, protože nemohla uniknout moči, bělidlu a vodě, kterou měla v klecích. Zvířata byla často nucena sedět ve vlastních výkalech, a mnoho z nich bylo postříkáno bělidlem a jinou chemikálií, když byly klece čištěny, zatímco zvířata byla ještě v klecích.

PETA také doložil, že v této laboratoři zaměstnanci fyzicky napadali zvířata, včetně kopání do nich, házení s nimi, vlečení psů, hrubé chytání a zvedání králíků za jejich uši, násilné házení a narážení koček do klecí a slovní urážení zvířat, slovy jako je "kreténe", "děvko", "ty hajzle" a podobně nebo vytrhávání zubů psům, přestože zjevně trpěli bolestí, poněvadž dostávali prošlé anestetika (a pravděpodobně příliš v malé dávce). Federální dozor nad zařízením jako je PLRS navíc prakticky neexistuje, nebo probíhá nedostatečně. Více napoví záběry z rešerše níže:



Zdroj: www.peta.org/FeaturePLRS.asp