neděle 14. března 2010

Podpořte záchranu tuleňů v Kanadě

Každý rok tým Mezinárodní humánní společnosti (HSI) a Americké humánní společnosti (HSUS) dokumentují největší vybíjení mořských savců na Zemi. Jedná se o komerční lov tuleňů v Kanadě. Dělají to proto, aby upozornili na tuto krutost. Ale letos týmy HSI a HSUS mohou sledovat neméně bolestivý pohled, jelikož na severovýchodě Kanady není prakticky žádný led (viz. video pod textem) a mnoho z právě narozených tuleňů grónských zemře dříve než dorazí lovci.

Tuleni grónští potřebují mořský led, aby mohli přivézt na svět mláďata a poté je odchovat, ale mořský led v klíčových oblastech jako je záliv sv. Vavřince prakticky není žádný nebo jsou zde jen roztroušené kusy mořského ledu. Bez ledu mnoho tuleních matek nemá kde porodit a mnoho mláďat může zahynout v důsledku této ekologické katastrofy.

Co je horší: Kanadská vláda trvá na spuštění komerčního lovu tuleňů v následujících dnech a to i na vzdory této katastrofě. V Kanadě má být letos zabito přibližně 388 200 tuleňů (z toho 330 000 tuleňů grónských, 50 000 kuželozubých tuleňů a 8200 čepcolů hřebenatých), což je největší počet za uplynulého půl století. Mláďata, která přežijí nadměrný úbytek mořského ledu, zemřou v rukou lovců. Musí se tedy jednat rychle.

HSI a HSUS nyní všechny příznivce zvířata prosí, aby jim pomohli zachránit některé tuleně. V krátkodobém horizontu nelze zachránit všechna mláďata od nadměrného úbytku ledu, ale můžou se zachránit tuleni před zbraněmi komerčních lovců.

Zapojit se do této záchrany můžete zde: Call off the 2010 Seal Slaughter



Proč komerční lov tuleňů nadále pokračuje?

Mnoho lidí si uvědomuje, že kanadský komerční lov tuleňů je něco špatného a hrozného, ale i přes mezinárodní pobouření, kanadská vláda trvá na každoroční porážce statisíců tuleňů. Proč? Příčinou jsou jisté politické důvody kanadské vlády a stále existují poptávka po tulení kožešině. Kanadská vláda jen tak nehodlá složit zbraně a je jisté, že bude nadále ze všech sil bojovat proti ochráncům zvířat a politice všech zemí, které přijaly zákaz obchodu s výrobky z tuleňů. Zastavit tohle jde jen skrze systematickým, neustálým nátlakem a zrušením veškeré poptávky po tulení kožešině. Neztrácejte proto naději a podporujte veškeré úsilí za ukončení této barbarské krutosti.

Fakta:

  • Kanadská vláda navýšila pro rok 2010 kvóty pro komerční lov tuleňů na 388 200 jedinců, kvóty pro letošní rok jsou nejvyšší za celého půl století. V Kanadě má být letos zabito 330 000 tuleňů grónských, 50 000 tuleňů kuželozubých a 8200 čepcolů hřebenatých.


  • Kanadská vláda na protest proti protestům proti komerčnímu lovu tuleňů a na protest proti nedávnému přijatému zákazu obchodu s výrobky z tuleňů v Evropské Unii si nechala naservírvovat tulení maso před novináři (bezprostředně po přijatém zákazu Evropskou Unií také kanadská guvernérka na protest proti tomuto zákazu snědla syrové srdce tuleně).


  • Kanadská vláda odmítá přijmout ve své zemi zákaz obchodu s kočičí a psí kožešinou, jelikož by údajně tímto ohrozila svůj komerční lov tuleňů a politické motivované lobby u WTO (Světové obchodní organizace) proti přijatému zákazu obchodu s výrobky z tuleňů v Evropské Unii.



  • Lov tuleňů je hospodářský neúspěšný. Analýza zveřejněná v časopise Marine Policy (přední časopis zabývající se studií oceánské politiky) počátkem tohoto roku ukazuje, že ukončení komerčního lovu tuleňů v Kanadě by mohlo kanaďanům ušetřit nejméně 6,9 milionů dolarů ročně.


  • Minulý rok byl Evropskou Unií přijat zákaz obchodu s výrobky z tuleňů. Zákaz by měl vejít v platnost v létě 2010. Evropská Unie jej přijala z důvodu způsobu zabíjení tuleňů.


  • V USA byl zákaz obchodu s výrobky z tuleňů přijat již v roce 1972, společně se zákonem na ochranu mořských savců.


  • V listopadu 2003 senát USA předložil usnesení, které vyzývá kanadskou vládu, aby zastavila zbytečná jatka tuleňů grónských a čepcolů hřebenatých.


  • Bojkot kanadských mořských plodů, který bude pokračovat až do úplného ukončení komerčního lovu tuleňů, zatím získal jen v USA podporu 5500 provozoven (restaurací, obchodů, aj.) a 650 000 osob. Kanada tímto přichází o miliony amerických dolarů. Příjmy z vývozu krabů do USA klesly od začátku bojkotu o více než 750 milionů dolarů. To znamená ztrátu více než 200 milionů dolarů za rok, zatímco komerční lov tuleňů přinesl lovcům např. v roce 2008 výdělek v hodnotě méně než 7 milionů dolarů. Bojkot byl také před nedávnem přijat některými pražskými luxusními restauracemi (viz. Bojkot kanadských mořských produktů pomáhá zastavit lov tuleňů.)

    Další veřejné kampaně: www.canadasshame.com, www.stopthesealhunt.com, www.protectseals.eu, www.boycott-canada.com, www.harpseals.org.