neděle 4. října 2009

Bojkot kanadských mořských plodů v EU

V návaznosti na nedávné schválení zákazu obchodu s výrobky z tuleňů v Evropské Unii, Mezinárodní humánní společnost (HSI) zahajuje bojkot kanadských mořských plodů v Evropě. Povzbuzením restaurací, kuchařů a spotřebitelů k bojkotu kanadských mořských plodů má HSI v úmyslu přimět kanadský rybářský průmysl k ukončení lovu tuleních mláďat pro komerční účely. K bojkotu kanadských mořských plodů se již připojují i první pražské luxusní restaurace na výzvu české organizace pro ochranu zvířat - Svoboda zvířat.

V posledních pěti letech bylo na kanadské půdě zabito více než jeden milion mláďat tuleňů grónských pro komerční účely, nejedná se tedy o lov tuleňů pro obživu, který lze zaznamenat u domorodých kmenů (např. Inuitů). Kanadský komerční lov tuleňů je tak největší porážkou mořských savců na Zemi. Každoroční zabíjení tuleňů je činnost prováděna komerčními rybáři z východního pobřeží Kanady, kteří vydělávají jen zlomek jejich ročního příjmu zabíjením tuleňů (letos rybáři vydělali v průměru jen 400 000 dolarů prodejem výrobků z tuleňů, jen v USA bojkot kanadských mořských plodů způsobuje rybářům ztrátu 750 milionů dolarů) .

"Expanding the boycott of Canadian seafood to Europe is a logical next step in our campaign to end Canada's commercial seal slaughter," said Mark Glover, director of HSI/UK. "The European Union took the historic step of banning its trade in products of commercial seal hunts. Now, by not purchasing Canadian seafood products, European citizens are showing their support for putting an end to the bloody slaughter of baby seals."

HSI spolu s mateřskou organizací The Humane Society of the United States (HSUS) zahájila bojkot kanadských mořských plodů v USA již v roce 2005. Bojkot k dnešnímu dni získal podporu v USA více než 5500 provozoven (restaurací, obchodů, aj.) a 650 000 osob. S pomocí evropských provozoven a spotřebitelů HSI doufá, že se číslo bojkotujících mnohokrát zvýší, jelikož trh v EU je třetím největším pro obchod s kanadskými mořskými plody.

Mezinárodní humánní společnost (HSI) spustila také webové stránky na téma bojkotu kanadských mořských plodů v Evropě. Tento web lze najít zde: ProtectSeals.eu